Pelješko blago
26.08.2017
Još jedan vrsni vinar iz Kaštela
16.09.2017

Ravnokotarska priča

Vinarija Jokić smještena u srcu Ravnih kotara, između mora i Velebita koji stvaraju jedinstvene mikroklimatske uvjete, spada među najveće vinarije sjeverne Dalmacije. Kapaciteta 100.000 litara, mlada i u fazi razvoja, s etiketama koje prikazuju puknuće na ljutom kamenu iz kojeg ipak sve uspijeva.

Vođen ljubavlju i strašću prema vinima, Duško Jokić 2007. godine odlazi na djedovinu u selo Lišane Tinjske kod Benkovca, u zaleđu Zadra i Biograda.
S obnovom vinograda krenuo je od početka što je za obitelj Jokić predstavljalo prednost.

         

Zemlja je bila netaknuta i vrlo pogodna za ekološki uzgoj vinove loze. Započelo se s hektarom zasijanog vinograda sortom maraština. Uskoro je uslijedila sadnja chardonnaya i pošipa. Polako je strast za vinarstvom postala posao. U kraju poznatom po vrhunskim crvenim vinima, Jokići su započeli s ekološkim uzgojem bijelih autohtonih sorti. Za bijelim, uslijedila su i crna vina te je tako nastao Cuvee.

        

Iako su prve loze zasađene 2009., a prvo vino nastalo 2011., Duško Jokić je već osvojio brojne nagrade na lokalnim i regionalnim natjecanjima. Na Sabatini je njegov chardonnay (Chardonnay barrique 2011) osvojio je šampionsko mjesto 2012., sljedeće godine uspjeh je ponovilo vino sorte muškat (na lokalnom natjecanju Zadarske županije), a 2014. godine glavnu nagradu je dobilo vino autohtone dalmatinske vrste maraština na Wine festu u Benkovcu.

Na jednom od najprestižnijih međunarodnih natjecanja Decanter World Wine Awards osvojili su srebrnu medalju za Pošip berba 2015. Za to su zaslužni osim idealne mikroklime, plodne zemlje Duškova predanost i želja za napredovanjem u ovoj branši. Savjeti i iskustva enologa te praćenje najnovijih postupaka i tehnika u modernom vinogradarstvu omogućuju Dušku da svoje vinograde uzgaja na najvišoj razini.

          

 

U srijedu 13. rujna kušat ćemo vina Jokić u dvoru Muzeja grada Splita, a splitski restoran Zora bila pobrinut će se za ukusne zalogaje (čaša vina po izboru – 25,00 kn, četiri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn).

Ova vina također možete kušati od 11. do 18. rujna u nekom od restorana partnera Winelifea.

Očekujemo Vas u srijedu na starom mjestu, u dvoru Muzeja grada Splita!