Antunovićevo blago
30.09.2017
Vinska osnovna škola
27.11.2017

Suza Baranje

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kolar iz Suze, samoga srca Baranje, posebna je obiteljska priča u kojoj se isprepleću dvije loze: obiteljska i vinova. Sve je počelo s podrumom naslijeđenim od djeda te se ova obitelj danas uspješno bavi uzgojem vinove loze, proizvodnjom vina te ugostiteljstvom.

Obiteljski podrum Kolar nalazi se na vinskoj cesti u Suzi. Sastoji se od kušaone i dva vinska podruma koji su u gatorima uklesani u zemlju.
Vinarstvo je u genima obitelji Kolar jer se više generacija bavilo vinarstvom, kao i većina ljudi baranjskog kraja koji su oduvijek smatrali da se baš tu proizvode najbolja vina svijeta. Sva su vina ovdje odnjegovana s pažnjom i ljubavlju.

 

         

Proizvedeno se vino čuva u specijalnim podrumima koje su iskopali davni preci u strmom zidu lesa na grebenima južne Baranje još prije više stotina godina. U ovim vinskim podrumima zimi i ljeti jednaka je vrijednost sadržaja vlage i temperature (12-14 °C).

Podrumi Kolar s kušaonicom vina i restoranom otvoreni su 2004. g. Namjera je bila ponuditi gostima bogati izbor vina iz vlastite proizvodnje u kombinaciji s  tradicionalnim domaćim specijalitetima koje obitelj priprema sama. Počeli su skromno i polako, a s godinama se postepeno posao povećavao. Sedmero ih je u obitelji – otac Lajoš i majka Ilona, kćeri Kinga i Sibila, zet Mario te unuci Niko i Roko.

 

         

Jedna od tajni njihovog uspjeha je i reduciranje roda. Rezidbom nastoje dobiti manje grožđa. Po hektaru dobivaju oko 5000 litara vina, premda se realno može dobiti gotovo dvostruko više. Kvaliteta je kod Kolarevih uvijek na prvom mjestu pa su stoga vina okićena brojnim nagradama.

 

 

             

Vino kojeg je voljelo sunce, a oplemenili ga vrijedni ljudi, spremno je pričati priču o savezu sunca i čovjeka. U Suzi.

Zato ne propustite 11. listopada vina Kolar (čaša vina po izboru i zalogaji – 25,00 kn, četiri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn).
Vina Kolar također možete kušati od 09. do 16. listopada u nekom od restorana partnera Winelifea.

 

 

Očekujemo Vas u srijedu na starom mjestu, u dvoru Muzeja grada Splita!