NATRAG U GARAŽU
05.08.2017
Vinska čarolija
19.08.2017

Blago Dalmacije – Babić

Babić je autohtona dalmatinska sorta. Crno, suho vino rubinske boje, ugodna mirisa te specifičnog okusa. Uzgaja se i na drugim područjima Dalmacije, ali najpoznatija i najbolja vina Babić dolaze s područja oko Primoštena, posebice na lokacijama Primoštena Južnog i Primoštena Burnog gdje se uzgaja na terasastim vinogradima. Sorta je to koja dobro podnosi sušu te škrt kameni teren, a vrhunsko babić vino i nastaje na terenima gdje vinova loza dosegne malu rodnost s najvećom zastupljenošću onih sastojaka koji poslije daju vrhunsko vino.

 

  

Obitelj Rade Županovića ima posađen babić na otprilike dva hektara te nešto nasada starih 30-40 godina, koji se obrađuju ručno, gdje je jedini stroj motika. S tih 2000 čokota staroga vinograda ubere se oko pola tone grožđa, a vino je vrhunske kvalitete. Novi, mladi vinograd položen je u kruševskom polju, u dubokoj zemlji gdje je prinos dvostruko veći od vinograda s kamenitih terena, razmak između redova je širi i tu se može ući strojem što znatno olakšava rad.

 

     

Višestoljetne kamene Galjine dvore, smještene u Kruševu, danas zaštićeni spomenik kulturne baštine, nasljeđuju s kolina na kolino. Tako će ih Rade jednog dana ostaviti svojoj djeci.

Starinska kuhinja u kojoj se kuhalo na otvorenu ognjištu i u kojoj su se težaci iz zaleđa Primoštena družili, pjevali, odmarali stara je oko 250 godina i potpuno je sačuvan njezin izvorni oblik. Jedna od tih kućica nekoć je bila ostava i u njoj je Radina baka držala brašno i mijesila kruh. Danas je to kušaonica za posjetitelje, baš kao i nekoliko koraka udaljena vinska konoba stara oko 150 godina gdje se s guštom kuša čaša vrhunskoga vina.

Iz Galjinih dvora je nagrađivano maslinovo ulje, vino Babić i Rose te rakije od smokve, oraha, drača, maslina, rogača, ruže, lovora.

 

 

     

 

Primoštenski vrhunski babić najkvalitetnije je crveno hrvatsko vino. Vrhunski primoštenski babić do sada nedovoljno istražen i prezentiran javnosti u proizvodnji vina selekcijom najkvalitetnijeg grožđa na području Primoštena. Najkvalitetnije grožđe sa sladorom od 21 – 23 % daju vino bez premca u kvaliteti proizvedenih vina u Hrvatskoj, naravno poštujući sve tehnološke uvjete u proizvodnji. Odgovorno tvrdim da je ovakav vrhunski babić jedinstven u posebnosti i da se takav nigdje nemože naći osim na području Primoštena…”, ovako su okarakterizirali Županovići vino sorte babić. Zaista bi bilo šteta ne kušati ga sljedeću srijedu.

Pored odličnog Babića Županović, još jednom nam u goste stiže Matela.

Crljenak je otac svih plavaca, a plavac je najpoznatije hrvatsko crno vino, to nam je bio znak da smo mi ti koji baštinimo nešto stvarno vrijedno. I kad već imamo crljenak kaštelanski, motiv svih nas je bija sačuvat ga, posadit nove vinograde i priču prenijeti idućim generacijama”, ovako je objasnio vinar Matela svoju vinsku priču.

 

     

Danas je on jedan od najznačajnijih vinara u Kaštelima. Ovoj vinskoj oazi mnogi vinari sadnjom novih i obnovom starih vinograda žele vratiti stari sjaj. Pravo bogatstvo na svega desetak minuta vožnje od Splita.

Ivan Kovač Matela u svojoj vinariji istog imena ima toliko različitih vina u bezbroj kombinacija. Njemu je konoba jedno veliko igralište, a vino nepresušna inspiracija.
Sve što Matela proizvodi ima temelje u tradiciji, Kaštela i Dalmacija su mu nadahnuće, a osim vina tu je i nezamjenjivo maslinovo ulje s kojim nas je na prošlogodišnjem Vinu u sridu oduševio, nezaobilazni varenik čiju recepturu ljubomorno čuva, razne vrste namaza, vino od višnje.

 

  

Već ste imali priliku u svibnju družiti se s Matelom. Svi vi koji niste iz nekog razloga mogli doći, imate priliku za kušanje već ove srijede.

Zato ne propustite izvrstan izbor vina 16. kolovoza u dvoru Muzeja grada Splita – Županovićev Babić te Maraština, Crljenak i Plavac Matela (selekcija) uz delicije iz restorana Zrno soli (čaša vina po izboru i zalogaji – 25,00 kn, četiri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn).

Ova vina također možete kušati od 14. do 21. kolovoza u nekom od restorana partnera Winelifea.

 

Veselimo vam se!