Antunovićevo blago
25.06.2017
Razigrajmo osjetila Neretvom
22.07.2017

Hvar – otok vina

Najsunčaniji jadranski otok poznat je po vinarstvu još od antičkoga doba. 384. godine prije Krista Grci su osnovali drevni grad Pharos, a vinska priča započinje u Starogradskom polju (Chora Farou ili Ager Pharensis).

U srcu otoka vina nalaze se slikovita sela Svirče, Vrbanj, Dol smještena u šumovitim brežuljcima ispod vrha Sv. Nikole. Polja su obzidana u terase i terasasti vinogradi se prostiru u svim pravcima preko brežuljaka i dolina.

Poznate južne plaže nalaze se odmah s druge strane planinskog otoka. U staro doba se do njih moglo samo strmim uskim stazama.

Ispod Svirača, Vrbanja i Dola, proteže se Starogradsko polje, Chora Farou ili Ager Pharensis. Ovdje je pravi početak hvarske vinske priče. Prvo su tu bili Iliri, onda Grci koji su to plodno polje izmjerili i parcelizirali, a potom i Rimljani koji su izgradili više vila rustika. I danas, kao i nekada uzgajaju se vinove loze, smokve i masline.

Na istočnom kraju drevnog agera nalaze se gradić Jelsa i malo ribarsko seoce Vrboska, oboje veoma važne kao luke i prilaz moru za sela u srcu vinogorja.

     

Svojom mikroklimatskom raznolikošću ovaj biser Jadrana sposoban je podariti veličanstvena vina različitih stilova autohtonih dalmatinskih sorti od kojih neke ne nalazimo nigdje osim na Hvaru. Hvarska vina putuju diljem svijeta zahvaljujući brojnim turistima koji posjećuju ovaj predivan otok.

Udruga Hvarski vinari predstavit će nam se tijekom dva tjedna sa svojim biserima.

   

U dvoru Muzeja grada Splita već ove srijede 5. srpnja možete kušati Bogdanjušu vinarije Carić, autohtonu hvarsku sortu. Lagano, svježe, lepršavo vino koje se od davnina pilo samo za vjerske svetkovine što mu i ime govori.

Beleca vinarije Tomić, kupaža je bogdanuše i pošipa, najvažnije dalmatinske bijele sorte. Obe sorte ispreplele su perfektnu harmoniju u kojoj je bogdanuša dala robusnom pošipu lepršavost i svježinu, a pošip bogdanuši snagu i tijelo.

Opolo rosé vinarije Zlatan otok – najvažnija crna hrvatska sorta grožđa plavac mali ovdje je dala aromatično, voćno, ljetno vino.

Plavac 2718 vinarije Duboković u nazivu sugerira broj sunčanih sati u godini kojim je okupan otok Hvar. Sunce i toplina osjeti se u svakoj kapljici.

Ova predivna vina pratit će prigodni zalogaji iz restorana Diocletian Wine House. Također ih možete kušati od 03. srpnja do 10. srpnja u nekom od restorana partnera Winelifea.

Drugi tjedan njihovog gostovanja, točnije u srijedu 12. srpnja uživat ćemo u sljedećem izboru vina s ovog sunčanog otoka: Vujnović i njegov Prč, Bogdanjuša Pinjata, Rosina Jo Ahearne i Plavac deluxe PZ Svirče, uz pomno smišljene zalogaje iz kužine restorana UJE oil bar. Ova četiri vina od 10. do 17. srpnja također možete kušati u nekom od restorana partnera Winelifea.

Kao i uvijek, čaša vina po izboru i zalogaji – 25,00 kn, tri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn.

Pridružite nam se obe srijede u dvoru Muzeja grada Splita. Veselimo vam se!