Ravnokotarska priča
09.09.2017
Antunovićevo blago
30.09.2017

Još jedan vrsni vinar iz Kaštela

Sve što se događa posljednjih godina u vinogradarstvu u Kaštelima, teško je opisati samo riječima. Treba kušati svaki primjerak vrsnih kaštelanskih vinara. Rečenica ‘nekad je bilo bolje’ više ne nalazi svoje mjesto u ovom vinogorju. Vinari i vinogradari Kaštela nam to dokazuju iz godine u godinu.

Pored znanja i velikog truda, jedan od važnijih čimbenika je i mikrolokacija. Možemo reći da je presudna što je kaštelansko vino vrhunske kvalitete.

         

Vlado Perišin svoj crljenak kaštelanski uzgaja visoko na padinama Kozjaka. Kako sam kaže: “…da bi doša do toga vinograda triba izletit motor iz auta, ali to daje posebnu draž jer to grožđe daje po 22 do 23 grada šećera i od takvoga grožđa ne možete bit nesposobni za napraviti dobro vino…“

Prije otprilike šest godina Perišin je na zemljištu koje se nalazi na granici Kaštel Kambelovca i Lukšićkog gaja, na 300 metara nadmorske visine zasadio nešto više od 2 tisuće trsova vinove loze, od kojih otprilike pola otpada na crljenak kaštelanski, autohtonu kaštelansku sortu.

Crljenak je postao jako tražen, nema ga puno, a svatko ga želi kušati. Teško ga je ‘dovesti do kraja’ jer ima tanku opnu, što mu daje dodatnu draž.

         

Ne započinje njegova vinska priča tada, Vlado Perišin je i prije bio poznat kao vrsni vinar koji se na brojnim natjecanjima okitio zasluženim nagradama za kvalitetu vina.

Poseban je gušt biti u vinogradima Perišina u vrime jematve; stari uređeni kari s upregnutim konjima prevoze ubrano grožđe do konobe. Vlado pokušava očuvati od zaborava i taj dio vinske priče: “Dok god sam živ i bavim se ovim poslom, grožđe ću iz vinograda u konobu prevoziti na karima. To je bila tradicija moga dide koju ja nastavljam i mislim da ako me dida sada gleda odozgo da je sritan i ponosan.”

         

Pridružite nam se u predivnom dvoru Muzeja grad Splita, kušajmo zajedno vina Perišin – Pošip, Crljenak i Plavac.

Vinarija Perišin i Vino u sridu vas očekuju 20. rujna 2017. u pratnji majstorskih zalogaja iz kužine restorana Zrno soli (čaša vina po izboru – 25,00 kn, četiri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn). Ova vina također možete kušati od 18. do 25. rujna u nekom od restorana partnera Winelifea.

Očekujemo vas u srijedu na starom mjestu!