Hvar – otok vina
01.07.2017
Nova splitska gastro oaza
19.04.2018

Još jedna kaštelanska štorija

Jedan od začetnika kaštelanske vinske renesanse Neven Vuina njeguje autohtone dalmatinske i kaštelanske sorte nastavljajući tako obiteljsku tradiciju. Izvrsna vina iznjedre iz 1,5 ha vinograda koji se prostiru na padinama zapadnog dijela Kozjaka. Pod imenom Štafileo priča kaštelansku štoriju koja nerijetko prošeta svijetom. U svojoj konobi ugošćuje turiste iz cijelog svijeta te im Vuina priredi istinski vinski doživljaj. Posebno je ponosan na autohtonu sortu crnog grožđa crljenak čija proizvodnja godišnje dosegne i do 4 000 litara.

 

   

Vinogradarstvo i vinarstvo u obitelji Vuina je tradicija. Neven ju je naslijedio od oca, odnosno od djeda. Nisam mogao ostaviti obitelj bez kruha. Investirao sam financijska sredstva u lozne cijepove, armaturu i ostalo. Tako je sve krenulo“, riječ su Nevena Vuine.

U svojoj konobi vino drži u drvenim bačvama čija starost doseže i 80 godina, a koje im služe za odležavanje vina. Nakon toga vino stavljaju u inox bačve gdje se odvija vrenje.

       

Jedan je od prvih Kaštelana koji je proizvodnju i prodaju vina komercijalizirao i predstavio kaštelanska vina s etiketom te tako otvorio put i drugim kaštelanskim vinarima na tržištu vina.

Zanimljivo je da je i prvi vinar koji je buteljirao lijepo pitko vino kaštelanske sorte babice. Stara je to kaštelanska sorta. Bila je zastupljena nekad u otrpilike 70 posto vinograda od Lukšića prema Trogiru.

  

Za svoje plavce kaže: “Odlične plavce imamo. Zna se da plavac iz polja nije dobar, ali u vinogradu ispod magistrale di on meni raste, pjeskovita je zemlja, crvenica, šuplja. Te zemlje su jako zahvalne za plavac i on je s njih odličan”, objašnjava Neven.
Naglasak ipak daje crljenku kaštelanskom. “Crljenak treba biti naša okosnica koja će pomoći u promociji ostalih kaštelanskih vina”, priča ovaj zanimljiv vinar, koji osim što se oslanja na tradicijsku proizvodnju vina, prati i stručne savjete, a sve to objedini u odličnim primjercima iz svoje konobe.

Priliku za kušati vina Štafileo zasigurno ne smijete propustiti – Rosé, Crljenak, Plavac i Plavac Barique. Vinarija Vuina vas očekuje 6. rujna 2017. u predivnom dvoru Muzeja grada Splita. Za potpuni užitak pobrinut će se restoran Para di šoto (čaša vina po izboru i zalogaji – 25,00 kn, četiri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn).

 

Ova vina također možete kušati od 04. do 11. rujna u nekom od restorana partnera Winelifea.

Veselimo se vašem dolasku!