Vinska čarolija
19.08.2017
Ravnokotarska priča
09.09.2017

Pelješko blago

Posjetiti drugi po veličini hrvatski poluotok, a ne vidjeti pelješke vinograde i nepcima ne priuštiti zadovoljstvo kušanja vrhunskih vina jednostavno je nemoguće. Škrta zemlja i mukotrpan rad vrijednih ruku proizveli su čuvena vina koja su poluotok Pelješac učinila poznatim u svijetu. U goste nam stižu dva odlična vinara s poluotoka Pelješca.

U mjestu Kuna nižu se vinogradi Darka Violića. Vinar iz novog naraštaja peljeških vinara koji zajedno sa svojom obitelji s ljubavlju obrađuje nasade plavca malog, a u svom podrumu proizvodi i njeguje dva izuzetna vina ove sorte: Sagul i Sagul Selekcija. Sagul je latinski naziv lokaliteta Zagujine smještenog na središnjem dijelu poluotoka Pelješca, izvrsnog položaja za uzgoj ove sorte, a koji je od davnina u posjedu obitelji Violić.

 

Vina Sagul proizvedena su od grožđa autohtone sorte plavac mali, nastale križanjem dviju autohtonih dalmatinskih sorti – crljenka kaštelanskog (u Americi poznatog kao zinfandel, a u Italiji poznatog pod imenom primitivo) i sorte dobričić. Na škrtoj pelješkoj zemlji osunčan tisućama sunčanih sati, plavac mali daje vrhunsko crno vino, vjerojatno najbolje vino hrvatske vinarske tradicije.

SAGUL je kvalitetno vino sorte plavac mali odnjegovano u podrumu obitelji Darka Violića. Karakterizira ga tamno rubinasta boja sa modrim refleksom, kao i izražene sortne arome plavca (višnje, marmelade od šljive, bobičastog voća i mediteranskog bilja)sve zajedno uravnoteženo u snažan i pun okus. Preporučuje se piti na sobnoj temperaturi od 18°C uz oboritu ribu, jela od tamnog mesa i zrele sireve.

SAGUL Selekcija, vrhunsko je vino nastalo od probranog grožđa plavca malog s pjeskovitih padina Zaguina, tamno rubinskocrvene boje s ljubičastim refleksom. Odlikuje se lijepo razvijenim mirisom i blagom trpkošću. Uz karakteristične arome Plavca malog, odležavanje u hrastovim bačvama daje mu specifične diskretne note drva, kave i vanilije, kože, tamne čokolade, crnog čaja. Preporučuje se piti na sobnoj temperaturi od 18°C u posebnim prilikama uz pašticadu, pečena jela od tamnog mesa i divljači.

Put nas nanosi do vinarije Antičević. U svakoj boci vina etikete Antičević osjeti se tradicionalna proizvodnja prožeta neprocjenjivim znanjem i savjetima predaka. Živahno i neukroćeno vino zaintrigirat će nepce svakog pustolova.

Kvalitetno tlo i blagotvorno dalmatinsko sunce omogućili su vinovoj lozi rađanje bogatih grozdova od kojih se tradicionalno proizvode najznamenitija hrvatska crna vina porijeklom s pelješkog poluotoka.

Ovi primjerci vinarije Antičević neće vas ostaviti ravnodušnim. Južne strmine kamenih lokaliteta Dingač na poluotoku Pelješac, dom su autohtonoj sorti plavac mali, koja ovdje rađa vrhunskom kvalitetom. Izrazita osunčanost i odsjaji mora nadopunjuje se s idealnim klimatskim okružjem, koje sorti plavac mali daje iznimna obilježja.

Površine pod Dingačem strogo su ograničene, a berba se obavlja ručno. Vino je tamno rubinske boje, vrlo izraženo raskošnog bukea protkana finom aromom sorte plavac mali. Dingač se odlikuje punoćom okusa, laganog trpkog a opet skladnog, koji se dugo zadržava u ustima.

U konačnici definitivno se vračamo korijenima, unutra imamo sve; tradicionalan način proizvodnje, selekciju najboljeg grožđa, ljepota i prkos škrte divljine. Slojeviti mirisi se redaju jedan za drugim ali to nije kraj, na nepcu otkrivate nove ukuse. Dingač Tradicional vino je ljubavi

Trebate li poseban razlog da nam se pridružite i ķušate vina Sagul vinarije Darka Violića te Dingače vinarije Antičević?

Kušajte ih zajedno s nama 30. kolovoza 2017. u predivnom dvoru Muzeja grada Splita (čaša vina po izboru i zalogaji – 25,00 kn, četiri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn).

Ova vina također možete kušati od 28. kolovoza do 04. rujna u nekom od restorana partnera Winelifea.

Veselimo vam se!