Hvar – otok vina
01.07.2017
Krolin potok
30.07.2017

Razigrajmo osjetila Neretvom

Pedalj po pedalj zemlje čovjek je otimao od mora i stvarao plodno polje. Mala polja okružena su bočatom vodom koja podsjećaju na otočiće. U polje se često ide čamcima trokutnog presjeka zvanim trupice, a u jesen se njima prevozi ubrano grožđe. Vinogradi su smješteni dijelom po okolnim brdovitim stranama koji kao da se spuštaju u ravnicu. Od vinskih sorti grožđa tu najviše ima plavine, cabernet sauvignona, merlota i drugih. Pogađate li o kojem se vinogorju radi?

Ove srijede putujemo u neretvansko vinogorje…

         

 

Vinarstvo Prović mala je vinarija iz Opuzena, na području neretvanskog vinogorja, smještena u srcu delte rijeke Neretve. Vinogradi Prović nalaze 2 kilometra od ušća Male Neretve. Na ravnom terenu, okupani su suncem gotovo čitavu godinu. Tlo je u ne tako davna vremena oduzeto od mora i odlikuje ga izrazita mineralnost. Još i danas, ako se malo dublje zagrebe u zemlju, mogu se pronaći ljuskice školjaka kao suvenir na neka minula vremena.

Osim mora i morskih fosila, terroir je osobito oblikovala Neretva svojim nanosima iz hercegovačkih planina stvorivši tako plodni humus, koji je sličniji tlu u Bordeaxu ili u dolini Rajne, nego onome u dalmatinskom okruženju. Upravo to stvara posebne uvjete za sadnju vinove loze.

         

 

Klima u delti Neretve je sredozemna, sa suhim i vrućim ljetima, s blagim i kišnim zimama. Tijekom godine imaju prosječno 2700 sunčanih sati, a magla nije česta pojava. Delta je okružena brdima sa sjeverne, sjeveroistočne i južne strane, sa zapadne je pod izrazitim utjecajem mora; u jesen se more polagano hladi, oslobađa toplinu i time produžuje ljeto, a u proljeće je obrnuto, ohlađeno more spriječava zagrijavanje zraka iznad kopna.

Specifično okruženje, poseban terroir, vinogradi okruženi mandarinama, tlo koje je nekada prekrivalo more i koje se još uvijek odlikuje slanoćom i mineralnošću – sve su ovo specifičnosti u kojima nastaju Provićeva odlična vina koja objedinjuju temperament juga i eleganciju.

Provići uzgajaju merlot, cabernet sauvignon i chardonnay, što nije tipično jer je većina navikla da s juga dolazi plavac mali. No obitelj Prović se odlučila na malo drugačije. Jedni su od prvih vinara koji su zasadili nasade chardonnaya na jugu Hrvatske, a ta svjetska sorta u južnim, sunčanim krajevima daje moćna vina snažnog karaktera.

 

        

 

Ove srijede kušat ćemo Liviju (ime je dobilo po rimskoj carici, Augustovoj ženi). Svježe, zavodljivo vino autohtone sorte zlatarice. Lagano i lijepih aroma, idealno je za ljetne vrućine.

Chardonnay – snažnog tijela i izražene mineralnosti, mekog i maslastog okusa, aroma zrelog voća (jabuke, ananasa, pa i banane). Chardonnay je po mnogočemu jedinstveno vino i veoma različito od onih koja dolaze s kontinenta.

Merlot Cabernet Sauvignon – kupaža merlota 65% i cabernet sauvignona 35%. Vino čvrstog tijela i izraženog bouqueta voćnih mirisa s blagim mirisom dima. Odlikuju ga lijepo izbalansirani tanini i alkoholi.

Još uvijek dvojite gdje biste proveli srijedu 26. srpnja? Čekamo vas u predivnom dvoru Muzeja grada Splita. Konoba Korta upotpunit će doživljaj ovih vina sa svojim pomno spravljenim zalogajima (čaša vina po izboru i zalogaji – 25,00 kn, tri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn).

Ova vina također možete kušati od 24. do 31. srpnja u nekom od restorana partnera Winelifea.

 

Pridružite nam se, razigrajmo osjetila Neretvom…