Tematske radionice

Tematske radionice pod nazivom Beside o vinu su osmišljene kako biste u opuštenoj atmosferi s ostalim ljubiteljima vina saznali nešto novo ili produbili svoje znanje o određenoj temi.
Kroz ugodna druženja, razmjenjujemo znanja, iskustva i ljubav prema vinu.

Izgubljene sorte Dalmacije


Babić sorta s različitih terroira


Kaštelanski biseri


Kako odabrati času za vino


Pjenušci – čarolija mjehurića


Odiseja po dalmatinskim otocima


Plavac mali – najbolji položaji


Priča o zinfandelu


Oj, Zagoro!


Što nam otkrivaju vinske etikete


Italija – zemlja vina


Izgubljene sorte Dalmacije

Hrvatska je kao vinska zemlja na visokom 7. mjestu po broju autohtonih sorti grožđa, a Dalmaciji kao vinskoj regiji pripada dvije trećine istih.
Dalmacija je zaista riznica autohtonih sorti, a takvo bogatstvo treba sačuvati.
Razvojem tehnologije, kako u analitici i otkrivanju podrijetla i sorti, tako i u proizvodnji grožđa i vina, sve više vinara odlučuje revitalizirati stare, izgubljene sorte i tako ih otrgnuti od zaborava. Ova radionica nam otkriva njihovu priču, otkrivamo vina koja se ističu svojom kvalitetom. Kroz Beside o vinu vodimo vas u svijet izgubljenih sorti.
Na radionici kušamo 5 vina uz zanimljive zalogaje.

Babić sorta s različitih terroira

Babić je autohtona hrvatska sorta koja uspijeva na uskom području srednje i sjeverne Dalmacije te je u bliskom srodstvu s najbitnijom hrvatskom crnom sortom grožđa plavcem malim. Nepravedno je zanemarivan iako je moguće od njega napraviti veliko vino.
Kroz ovu radionicu kušamo 4 vina s različitih položaja, od Šibenika do Marine, saznajemo što nam pružaju različiti terroiri na kojima raste ista sorta, razgovaramo o sljubljivanju s hranom (tradicionalno i moderno) te o potencijalu babića kao sorte.
Kušamo 4 vina uz mali dodatak, prošek spravljen od sorte babić.
Trajanje radionice 2 sata.

Kaštelanski biseri

Kroz ove Beside o vinu pokušat ćemo dočarati priču o kaštelanskom vinogorju. Istinsko je zadovoljstvo gledati koliki trud se ulaže, s koliko se entuzijazma kaštelanski vinari vraćaju uzgoju i proizvodnji nekadašnjih autohtonih sorti kako bi ih otrgnuli od zaborava.
Svima znani crljenak kaštelanski, poznatiji kao zinfandel ima zanimljivu priču. Spojiti davno rastavljenu obitelj, kaštelanski crljenak, plavac mali i dobričić, tri genetski povezane crne sorte kako bi se dobilo jedinstveno vino hrabar je potez. Doznati sve o spoju divne kaštelanske zemlje sa sortom pošip, zanimljivosti vezane za sortu babica, saznati koje su razlike između gornjih i donjih Kaštela. To su samo neke od crtica ove jedinstvene radionice.
Imat ćete priliku kušati pet kaštelanskih bisera.
Trajanje radionice je 2,5 sata.

Kako odabrati času za vino

Kako odabrati odgovarajuću čašu za vino koje želimo piti? Zašto su čaše za vino na stalku? Zašto se bijelo vino pije iz manjih, a crveno iz većih čaša? Koje bismo čaše trebali imati kako bismo istinski uživali u vinu?
Kroz ovu radionicu pokušat ćemo dati odgovore na ova i još neka pitanja. Kušamo vina iz čaša različitog oblika i obujma, uočavamo ima li razlika i koje su.
Upoznat ćemo se s 5 osnovnih vrsta čaša i 5 osnovnih stilova mirnih vina.
Trajanje ove radionice je 90 min.

Pjenušci – čarolija mjehurića

Što su pjenušava vina? Kako nastaje to čarobno piće? Zbog čega su nam mjehurići tako privlačni?
Hrvatski vinari napredovali u proizvodnji pjenušavih vina koja postaju sve popularnija. Zbunjujući su neki termini vezani za pjenušce kao extra brut, vintage, blanc de blancs...
Ova radionica dat će vam odgovore na ova pitanja, naučit ćete razliku između pjenušaca, saznat ćete što je to Champagne, a što Prosecco. Naučit ćete prepoznati osnovne arome, analizirat ćemo mirise i okuse te otkriti kakav pjenušac volite piti. Upoznat ćemo vas sa različitim stilovima pjenušavih vina i koji su to najpopularniji pjenušci u svijetu te u kojim prilikama se piju i s čim ih sljubiti.
Kušamo 5 pjenušavih vina.

Odiseja po dalmatinskim otocima

Dalmatinski otoci među najljepšima su na svijetu. Svaki od njih priča svoju priču o povijesti, običajima. Priča o proizvodnji odličnih vina svakako nije manje važna.
Naša odiseja počinje od najsjevernijeg dalmatinskog otoka Paga. Nadaleko poznatog po siru i ovčarstvu, no jedna iznimna autohtona sorta gegić priča posebnu priču.
Srednjedalmatinski otoci poznati su po plavcu malome, no nije to jedina sorta koja daje vrhunsko vino. Interesantne sorte su svakako i vugava te bogdanuša.
S Korčule nam dolazi najpoznatija bijela dalmatinska sorta pošip. Ipak ćemo naše putovanje zaokružiti vinom koje se proizvodi na uskom položaju pjeskovitih polja Lumbarde, a riječ je o grku, jednoj od najzanimljivijih autohtonih dalmatinskih sorti.
Zaplovite s nama po dalmatinskim otocima i upoznajte neke od najboljih vina Dalmacije.

Plavac mali – najbolji položaji

Najbitnija i najzastupljenija crna sorta grožđa u Hrvatskoj je plavac mali. Danas ga možemo naći u vinogradima po cijeloj Dalmaciji. Široka je lepeza vina te sorte. Upravo od ovog grožđa s položaja Dingač na Pelješcu proizvedeno je vino koje je 1974. godine dobilo certifikat o zaštiti zemljopisnog podrijetla izvornosti.
Ovo je sorta koja u najekstremnijim uvjetima daje najbolje rezultate, generacijama naših težaka bila je glavna hraniteljica. Najbolja vina dolazila su i dolaze još uvijek s južnih obronaka otoka Brača, Hvara i Pelješca. Zadnjih nekoliko godina kroz velika vrata na vinsku scenu ulazi novo vinogorje Komarna, gdje terroir dolazi posebno do izražaja te nailazimo na neke nove arome kod tradicionalnih dalmatinskih sorti.
Kušajte s nama 4 iznimna vina plavca malog s najboljih položaja te otkrijte po čemu su slična, a po čemu različita.

Priča o zinfandelu

Kad je Miljenko Grgić pedesetih godina prošlog stoljeća došao u Ameriku, primjetio je da je list i grozd sorte zinfandel, najpopularnije sorte grožđa u USA, jako sličan onome kojeg je na rodnom Pelješcu mnogo puta brao. Upravo zahvaljujući njemu te profesorima Ediju Maletiću i Ivanu Pejiću s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, DNK analizom je ustanovljeno da je ta sorta ustvari crljenak kaštelanski. Uzorak koji su analizirali pronađen je u vinogradu Ivice Radunića u Kaštelima.
Nedugo nakon ovog otkrića pronađen je u herbariju Stjepana Bulića (oca hrvatske ampeolografije), list tribidraga, sorte koja je nestala s dalmatinskih otoka, ali ga ime povezuje s pribidragom (tradicionalno se uzgaja u omiškoj zagori). Ustanovljeno je da je to ista sorta kao i crljenak kaštelanski. U vinu sorte tribidrag uživali su Hanibal Lucić, Petar Hektorović i Marko Marulić.
Taj isti crljenak roditelj je plavca malog i odatle sličnost koju je Grgić primjetio kad je došao u Napu. U Italiji ovu sortu zovu primitivo i od nje rade izvrsna vina u južnoj talijanskoj regiji Puliji.
Uz ovu fascinantnu priču imate priliku kušati Zinfandel SAD, Primitivo Italija, Crljenak Kaštelanski, Pribidrag i Tribidrag.

Oj, Zagoro!

Spoj sunca, plodne zemlje, vrijednih ruku uvijek iznjedri kvalitetna vina. Dalmatinska zagora je od davnina bila poznata po proizvodnji vina i dobre hrane. Posljednjih godina posebno se ponosi uspješnim vinarima i sve boljim vinima. Ova vinska regija zauzima sve značajnije mjesto na vinskoj karti Hrvatske, a njena vina se sve češće mogu pronaći na vinskim kartama restorana. Tijekom radionice bolje ćemo vas upoznati s ovim zanimljivim dijelom Hrvatske.
Kušat ćemo 5 izvanrednih vina, od Skradina i Drniša sve do Vrgorca, koja će vam dočarati priču o dalmatinskoj zagori.

Što nam otkrivaju vinske etikete

Od osam najbitnijih internacionalnih sorti vinove loze sedam ih dolazi iz Francuske (sauvignon, chardonnay, semilion, cabernet sauvignon, merlot, shiraz i pinot noir).
Francuska je najveći proizvođač vrhunskih vina u svijetu. 50% prodaje visokokvalitetnih vina u svijetu čine francuska vina.
S pravom se može reči da je Francuska zemlja koja u svijetu vina i gastronomije ima najveći utjecaj. Kroz ovu radionicu pokušat ćemo vas naučiti kako pravilno izgovarati francuske termine i zemljopisne pojmove, kako s razumijevanjem čitati etikete francuskih vina te odakle dolaze najbolja francuska vina.
Imate priliku kušati 5 vrhunskih vina iz najvažnijih francuskih vinskih regija.

Italija – zemlja vina

Italija je najveći rasadnik autohtonih sorti vinove loze na svijetu i jedna od najvećih proizvođača vina. S više od 600 autohtonih sorti i 20 vinskih regija, gotovo da nema mjesta gdje nije zasađena vinova loza. Najveća vrijednost leži u tome što nisu poklekli pod naletom i popularizacijom francuskih sorti, a tamo gdje se one ipak sade daju izvanredne rezultate te vina postižu astronomske cijene. Italija je izgradila vlastite brendove koji su popularni i traženi. Nemoguće je kroz jednu radionicu pokazati svu raskoš talijanskih vina. Potrudit ćemo se predstaviti vam 3 najvažnije regije Piemont, Toscanu i Veneto te 5 vrhunskih vina talijanskih sorti.

Izgubljene Sorte Dalmacije

27.04.2016. u Konoba Korta - Split

Tematske radionice - Izgubljene sorte Dalmacije - Konoba Korta - Split

Održana je tematska radionica "Izgubljene sorte Dalmacije" u konobi Korta Više na poveznici:Facebook objava
Cijena:
05.11.2016. u Caffe bar galerija Royal - Zadar

Članak na radio.hrt.hr "Sorte Vina Otrgnute Od Zaborava"

Više na poveznici:Radio HRT
Cijena:

{ Vinske crtice }

Čaša je vinu usputna stanica.