Blago Dalmacije – Babić
13.08.2017
Pelješko blago
26.08.2017

Vinska čarolija

Govore li vam nešto imena ninčuša, ljutun, mladinka, vlaška, rogoznička, babica, glavinuša, dobričić?

Imena sorti koje su itekako značile našim didovima i pradidovima. Danas su neke od njih skoro pa zaboravljene. Od sorti glavinuša i dobričić pravio se poznati dalmatinski prošek koji se izvozio u Francusku. Spomenimo i crljenak kaštelanski. Sorta crljenak kaštelanski danas je jedna od najcjenjenijih i najprodavanijih crnih sorti u Kaliforniji, poznatiji kao zinfandel. U prvoj polovici 19. stoljeća s iseljenicima je krenuo put Amerike. Dug je put prošao crljenak kako bi se vratio ponovno u vinogorje iz kojeg je krenuo u svijet.

Kaštelansko vinogorje danas je mjesto gdje mnogi vinari pokušavaju spasiti od zaborava neke autohtone sorte.

     

Na samo deset minuta od Splita mladi vinar Antun Kovač stvorio je malu vinsku oazu iz koje izlaze odlična vina Putalj – Crljenak Kaštelanski, Plavac Mali i Rosé.

Zanimljiva crtica prati naziv vina Putalj. Putalj je stari naziv za selo Sućurac, na brdu gdje se nalazi crkvica sv. Jurja poznata po Trpimirovoj darovnici. Svoj najbolji vinograd knez Trpimir je darovao Katoličkoj crkvi baš na Putalju.
Dokument star oko 1100 godina govori o vinogradarstvu na tom istom području gdje su danas vinogradi Antuna Kovača iz kojih iznjedre vina Putalj.

       

Malo dalje od Kovačevih vinograda još je jedna zanimljiva priča.

“…bogovska je to sorta koju sam s ljubavlju, ali i s puno truda ukorijenio u svojim Kaštelima…”, ovako to opisuje Ivica Milan koji je prije dvadeset i četiri godine započeo svoju priču. Sjajna sorta pošip pronašla je dobru zemlju i vridne ruke te su zajednički stvorili vino zlatne boje, prekrasnog mirisa, primjerenih alkohola, vino vrhunske kvalitete.

     
Posebnim pergola uzgojem, visoko podignutim lozjem, svakom se grozdu omogućilo sunca i hlada baš onoliko koliko mu treba. Izloženo direktnoj insolaciji, sunce grožđu daje veliki slador i odgovarajući postotak alkohola. U takvim pergola vinogradima rađa se pošip Ivice Milana, vrhunsko vino iz Kaštela.

Ova srijeda je kao stvorena za povratak u Kaštela. Mjesto gdje mnogi vinari od zaborava pokušavaju spasiti neke autohtone sorte, gdje kreću u hrabru avanturu spajajući divnu kaštelansku zemlju s autohtonom sortom otoka Korčule, srijeda je za povratak u vinograde koji su niknuli na istom mjestu gdje su prije 1100 godina stajali najbolji vinogradi kneza Trpimira, povratak u vinogorje gdje se događa vinska čarolija.

          

Trebate li poseban razlog da nam se pridružite i ķušate Milanov Pošip te Kovačev Crljenak, Plavac Mali i Rosé?
Kušajte ih zajedno s nama 23. kolovoza 2017. u predivnom dvoru Muzeja grada Splita (čaša vina po izboru i zalogaji – 25,00 kn, četiri čaše vina i zalogaji – 100,00 kn).

Ova vina također možete kušati od 21. do 28. kolovoza u nekom od restorana partnera Winelifea.

Guštajmo zajedno!